Seriemagasinet Solo 2 – Hvor sporet ender

      

Seriemagasinet Solo 2 – Hvor sporet ender

Fra september bliver Verden ifølge Seriemagasinet en del af det eksklusive indhold på den nye streamingtjeneste for podcasts – Podimo.

I Seriemagasinet Solo fortæller Tom Kampman hvilke fordele, det har for podcasten og lytterne at blive en del af den nye abonnementstjeneste.

______________________________

Du kan tilmelde dig Podimo her:
https://podimo.dk

Episode 7: Grønne dreng

Som den foreløbig eneste gæst i podcasten købte han Seriemagasinet, allerede da det startede med at udkomme i 1968. Han blev fanget af, at der i de første numre var et opslag, hvor man kunne lære at spille bordtennis.

Bordtennisspillet blev dyrket sammen med kammeraterne i boligblokken i Kastrup, hvor der også blev drukket cacao og byttet tegneserier i kælderen.

Til sidst blev de meterhøje stakke af tegneserier dog for meget for hans mor og til gengæld for The Beatles’ White Album, måtte han stille læssevis af sine blade ned i affaldskælderen – til stor måben og jubel for alle kammeraterne.

Gæsten i herreværelset er digteren og forfatteren Bo Green Jensen, der har beskrevet fællesskabet omkring tegneserier i flere digte.

I episoden fortæller han, hvordan tegneserier har været med til at forme hans karriere som både forfatter og anmelder. Og hvordan han bringer læseoplevelsen videre til sin 5-årige datter.

Episode 6: Den seksuelle dannelse

Han har siddet på en tredjedel af Danmarks budget. Vennerne på Bryggen sagde, at regeringen måtte være desperat, når de satte en perker til at administrere så mange penge.

I ungdomsårene blev mange timer brugt på biblioteket. Han forestillede sig, hvad der stod i taleboblerne, før han havde lært at læse. Da han blev ældre, blev tegneserierne en del af den seksuelle dannelse.

Gæsten i herreværelset er Manu Sareen, politiker og forfatter med adskillige bøger på samvittigheden. I episoden kan du høre om, hvordan tegneserier har formet hans liv. Og hvilken betydning det har at være samler.

Der bliver også snakket om stress og depression. Og hvad gæsten og værten har gjort for at komme ud af det igen. Sjette episode fra herreværelset får sat hormonerne i sving.

Episode 5: En rødmende Lille Palle

Hans historie er som taget ud af filmen Almost Famous. Allerede som 15-årig tog han fotos af Sonny & Cher med sin konfirmationsgave – et Kodak Instamatic-kamera. Senere hen var han med til Led Zeppelins verdenspremiere. Han hang ud med alle de store rockstjerner og var dus med dem.

Hans fotos er verdensberømte. Det drejer sig om Jørgen Angel, der var tilknyttet en række af Interpresses blade som fotograf og annoncechef.

I episoden kan du høre om dengang, Seriemagasinet og Jørgen Angel blev hevet i retten. Det største danske rockband, Gasolin’, lagde nemlig sag an mod bladet. Der bliver også snakket om Thylejren. Og om sangtekster og sceneoptrædener, der kan få selv Lille Palle til at rødme.

Femte episode fra herreværelset i Helsingør er helt klar tjald, mand.

Episode 4: Køteren fra Monza

Gæsten i den nye episode er som født ud af tegneserier. Han har arbejdet som både musiker, forfatter, tegner, tv-vært og journalist. Han har lagt stemme til tegnefilm og været racerkører.

Som teenager drømte han om at blive tegneserietegner. Han lavede bl.a. forsideillustrationer til det science fiction-magasin, hans far udgav. Istedet blev han bagmanden til et legendarisk popnummer. Det drejer sig selvfølgelig om Morten Remar og Back to Back-nummeret ‘Jonathan’.

I episoden kan du bl.a. høre om hans fascination af tegneserier og racerløb. Han fortæller også om planerne for, at selveste Will Eisner skulle lave coveret til Back to Backs debutalbum. Der bliver også snakket om Morten Remars tid på Ugens Rapport. Og hvordan hunde har været med til at forhindre dødsfald i Formel 1-løb.

Fjerde episode fra herreværelset i Helsingør tager dig bl.a. med til racerbaner rundt om i verden og en tur til herrefrisøren, hvor Ugens Rapport ligger frit fremme.

Episode 3: Åben navle og primærfarve

Podcastens street credibility er høj i denne episode. Det handler om både Will Eisner, Vølunds nedlagte fabrik på Amagerbro og udklædningsbutikken Amorin på Vesterbro i København.

I 1973 introducerede Seriemagasinet en superhelt. Han var sort og et produkt af blacksploitation. Superhelten finder faktisk sit kostume i en udklædningsbutik.Det er knaldgult og med åben navle.

Hovedpersonen i Seriemagasinet Solohæfte nr. 7 er Luke Cage. Helt til leje og parat til at vise, hvad Black Power handler om.

Gæst i herreværelset er denne gang dramatikeren og forfatteren Jokum Rohde, der er fascineret af gadens liv, bygninger og facader. På sine ture i byen stødte han engang på Dungeons of Europa. En trilogi, han både er fascineret og frastødt af. Hør også hvilken kvindelig tegneseriefigur, han stadig har et crush på.

Tredje episode fra herreværelset i Helsingør tager dig med ud i de skumle gader.

Episode 2: Nørdefaktoren er i top

I 1969 var troen på fremtiden stor. Vi kunne sende en mand til månen, og der var ingen grænser for, hvad teknologi og videnskab kunne udrette. Seriemagasinet sendte 1.400 SM-fans i biografen til en film, der bla. viste, “hvordan det er at spise i rummet.”

Filmens titel var Rumrejsen 2001, og ingen på SM-redaktionen var vist på det tidspunkt klar over, at der her var tale om en af filmhistoriens store mesterværker.

Gæst i herreværelset er videnskabsjournalisten og -forfatteren Kristoffer Frøkjær, der mener, at videnskaben kan lære meget af tegneserier. Til gengæld har han svært ved at forstå, hvorfor unge ikke længere læser tegneserieblade.

Og så spørger han, om det overhovedet kan blive aktuelt på et tidspunkt at have kvinder som gæster i herreværelset.

Anden episode fra herreværelset i Helsingør er bl.a. en rejse tilbage til 1969.

Episode 1: Et anarkistisk frirum

Du havde måske regnet med, at du aldrig mere ville komme til at abonnere på Seriemagasinet. Der tog du altså fejl. Men der skulle en depression, et læserbrev skrevet af en nørdet teenager og et par tunge Chesterfieldmøbler til for at genskabe det legendariske serieblad.

Verden ifølge Seriemagasinet er en podcast om den tid, der formede sig omkring os drenge, mens vi slugte det ene Seriemagasin efter det andet – før internettet var en mulighed.

Seriemagasinet udkom i 60erne, 70erne og 80erne. I podcasten gennemgår værten Tom Kampman Seriemagasinet sammen med en gæst på sit herreværelse. Det kan være et helt nummer af Seriemagasinet, det kan være en tegneserie, en artikel – det kan være en enkelt billedramme, der er i fokus.

Første gæst er Kresten Schultz Jørgensen. Som 13-årig skrev han sit første læserbrev nogensinde – til Seriemagasinet.

Var det perverst, at man i Seriemagasinet skrev “Davs, og velkommen til SM” til den unge læserskare? Og hvorfor var det genialt (og ræverødt) at have bordtennis på forsiden af første nummer i 1968? Og hvad var egentlig årsagen til, at Tom Kampman købte de samlede værker?

Det er blot nogle af de spørgsmål, de to herrer forsøger at besvare i den første episode.