I slipstrømmen af punk og selvtægt

Dredger fylder ikke meget i tegneseriehistorien herhjemme. Figuren var dog en stor del af Seriemagasinet i slut-70’erne og et stærkt symbol på tiden.

AF TOM KAMPMAN

Den britiske tegneserie Dredger fyldte en del i Seriemagasinet i slut-70’erne. Måske fordi den lå i forlængelse af den selvtægtstendens, der på mange måder prægede massekulturen.

Dredger var oprindeligt en del af det ugentlige engelske tegneserieblad Action, der blev udgivet af forlaget IPC. I dag bliver Action anset som forløberen til 2000 AD, hvor Judge Dredd var en del af indholdet.

Målet for Action var at være så anderledes, realistisk og opdateret som muligt. Handlingerne i bladets serier var hurtige, actionfyldte og voldelige. Figurerne var ofte rundet af arbejderklassen og klar til at give autoriteterne fingeren. 

Anarchy in the UK

Med punken lurende lige om hjørnet, var Action-magasinet i pagt med tiden – og en torn i øjet på The Establishment.

London-aviserne Evening Standard og The Sun skrev lange artikler om bladet, som fik betegnelsen “the sevenpenny nightmare” (prisen på Action var 7 pence).

Action var også genstand for debat i det engelske parlament, hvor modstanderne krævede, at bladet blev forbudt.

Da de to store kæder, W.H. Smith and John Menzies, i 1976 nægtede at sælge Action og IPCs øvrige udgivelser, suspenderede udgiveren bladet efter 36 hårdtslående numre.

Action vendte tilbage på det britiske marked et par måneder senere, og de anarkistiske og voldelige toner i bladet var nu kraftigt nedtonet.

Det fik salget til at falde drastisk. Året efter blev Action slået sammen med bladet Battle under navnet Battle Action, som eksisterede indtil 1982.

Afslutningsreplik fra den følelseskolde Dredger i Seriemagasinet nr. 233

I den 19. episode af Verden ifølge Seriemagasinet sætter jeg luppen over Dredger-tegneserien sammen med Kresten Schultz-Jørgensen.

Du kan læse mere om Dredger og Action i bogen Action – The Story of a Violent Comic, som du kan købe på bla. Amazon. Der er den dog rimelig dyr, så det er en god idé at undersøge, om den er til at få fat i brugt.

Kommentar

 1. Greate article. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You have done an excellent job.
  I will definitely digg it and individually suggest
  to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

  Anonym

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.