En sort/hvid verden

Hermanns Jeremiah fylder 40 år i år. De første 4 billedrammer i serien er mere aktuelle end nogensinde.

AF TOM KAMPMAN

Den 29. april 1992 var Los Angeles i brand. Tusinder af mennesker deltog i en opstand, der blev ved med at eskalere og endte med røverier, ildspåsættelser og mord.

Opstanden var opstået som en reaktion på Rodney King-sagen, hvor 4 hvide politibetjente blev frikendt for at tæve en sort mand.

Den fandt sted 12 år efter den første Jeremiah-historie af Hermann var blevet trykt herhjemme i tegneseriebladet Zack. Og ligheden mellem fiktion og virkelighed var slående.

Den første Jeremiah-side på dansk i Zack nr. 3.

Den første side i Jeremiah var ordløs og bestod af 4 billedrammer. I den sort/hvide version, som vi først så herhjemme, stod dystopien endnu tydeligere frem end i den farvelagte version, der senere udkom som album.

Den danske fotograf Jan Grarup tager altid sine billeder fra krigszoner i sort/hvid. Det gør han, fordi han mener, at farvebilleder giver for meget støj i billedrammen.

På samme måde er den første side af Jeremiah, der blev trykt på dansk, renset for forstyrrende støj.

Det første Jeremiah-album på dansk.

I den sort/hvide version kommer den dystopiske stemning til at træde meget mere klart frem. Du bliver suget ind i den voldsomhed, der er i de første billedrammer.

“Civilisationen er i fare” står der på et af de skilte, vi ser i den første billedramme. 40 år efter den belgiske tegner Hermann skabte serien, står det budskab stadig lysende klart.

Den farvelagte version af siden i albummet.

Jeremiah er et spejlbillede på Hermanns illusionsløse forhold til menneskeheden og det samfund, vi har skabt.

I Seriemagasinet Special snakker jeg med Hermann om tegnerens pessimistiske syn på verden, og hvorfor naturen spiller en meget stor rolle i hans tegneserier.

Interviewet er lavet i forbindelse med tegneseriefestivalen Art Bubble, der løb af stablen i weekenden 22.-23. september 2018 på Dokk1 i Aarhus.

Du kan høre interviewet, hvis du er medlem af Podimo.

Her kan du se, hvad der er udgivet af Hermann i Danmark.

Indlæg

  1. Hi my family member! I want to say that this article is awesome, great written and
    come with approximately all vital infos. I’d like to look more posts like this.

    ohf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.