Jens lyner stadig

I det 21. århundrede er der stadig plads til rumhelten Jens Lyn, som kom til verden i 1934.

AF TOM KAMPMAN
Jens Lyn i Hudibras.
Jens Lyn i Hudibras Seriehefte nr. 1 fra 1945.

Dengang i 80’erne, hvor Marvel Cinematic Universe ikke eksisterede og Sam J. Jones indtog rollen som Jens Lyn, var Flash Gordon det tætteste, vi kom på en superheltfilm.

I dag er Flash Gordon-filmen fra 1980 forlængst kult, og en ny udgave af den er tilsyneladende på vej. Samtidig bliver der stadig udgivet nye tegneserieversioner af den gamle rumhelt i mere nutidige versioner. Jens lyner stadig.

Jens Lyn blev skabt af Alex Raymond i 1934, knap 10 år før han opfandt tegneseriedetektiven Rip Kirby. Historien starter med opfindelsen af et rumskib, hvor Jens Lyn, dr. Hans Zarkov og Dale Arden rejser til planeten Mongo.

De 3 rejsekammerater strander imidlertid på planeten, som tidligere har været beboet af forskellige udviklede samfund, der er blevet drevet på flugt af tyrannen kejser Ming/Ming the Merciless.

Jens Lyn
Alex Raymonds enkle og velstrukturerede billedrammer.

Planeten Mongo minder om Jorden – og så alligevel ikke. Der er det tropiske Tropica, polarområdet Frigia og den frodige skov Arboria. Men der er også en flyvende by og et undersøisk kongerige.

Prins Narin er konge over skovregionen Arboria og forelsket i prinsesse Aura, Mings datter. Prinsen er den rette arving til herredømmet over Mongo, og Jens Lyn, dr. Hans Zarkov og Dale Arden hjælper ham derfor med at vælte tyrannen Ming.

Eventyrernes mester

Alex Raymond er sammen med Hal Foster, Burne Hogarth og Milton Caniff blandt mestrene inden for amerikanske eventyrstriber.

Hans figurer ligner Hollywood-starletter og -skurke. Og ved at bryde tid og rum ned skaber han i Jens Lyn et univers, hvor det er muligt at blande de forskellige elementer, som det passer ham.

Jens Lyn blev derfor også ret hurtigt et hit på det hvide lærred. Allerede i 1936 blev der lanceret en serie med den tidligere OL-svømmer Buster Crabbe. Den har vi herhjemme set i Jakob Stegelmanns serie på DR, Så er der forfilm.

Flash Gordon fra 1938.
Filmserien med Buster Crabbe.

I 1980 kom så Flash Gordon, der også var den danske filmtitel. Filmproducenten Dino De Laurentiis stod bag filmen. Og Flash Gordon er her en quarterback i modsætning til 30ernes tegneserie, hvor han var en elegant polospiller.

Flash Gordon, som også har Max von Sydow og Timothy Dalton på rollelisten, er kendt for Queens filmmusik og sine special effects, der var ret avancerede på det tidspunkt.

Flash Gordon og Dale Arden.
80’er-filmudgaverne af Flash og Dale.

Instruktøren af bla. Kingsman: The Golden Circle og X-Men: First Class, Matthew Vaughn, skulle efter sigende være i gang med en ny Flash Gordon-film. Men det er ikke helt klart, om der er tale om en opfølger eller et remake af 80er-filmen.

Nye versioner af Jens Lyn bliver også stadig produceret på det amerikanske tegneseriemarked. I 2011 udgav Dynamite Entertainment f.eks. Flash Gordon: Zeitgeist, og den blev året efter fulgt op med en spin off, Merciless: The Rise of Ming.

Forlaget har også udgivet en crossover serie, King’s Watch, hvor Jens Lyn er teamet op med Fantomet og Mandrake i det 21. århundrede.

Kings Watch
King’s Watch.

I den 21. episode af Verden ifølge Seriemagasinet snakker jeg og den norskfødte forfatter Kim Leine bla. om Jens Lyn.

Rumfartøjet SM6 fra Willy på eventyr.
Rumfartøjet SM6 af Tage Andersen, tegneren bag Willy på eventyr.

Og apropos Seriemagasinet skal jeg da lige nævne den sjove detalje, at rumfartøjet i tegneserien Willy på eventyr, der på mange måder er en dansk version af Jens Lyn, hedder henholdsvis SM4, SM5 og SM6.

Du kan høre episoden her.

Indlæg

  1. I Claus og Jesper Deleurans “Occidentens Lys” optræder SM5 og SM6 også – men “vore helte” bliver dog udstyret med SPA-G10.
    Iøvrigt kan jeg huske at de der storfaterede “Comics”, med assorterede tegneserier fra hid og fjern, også bragte noget Jens Lyn og noget Jeff Hawke. Samme lagkage – forskellig smag.

    Henning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.