Ama’r halshug

Her får du sat billeder på nogle af de emner, vi snakker om i episode 29.

 

 

AF TOM KAMPMAN

Medvært på episode 29 af Verden ifølge Seriemagasinet, Ama’r halshug, er rapperen Per Vers. Han blev Årets Rapper i 1993 og vandt MC’s Fight Night i 2000 og 2001. Han har været en del af rapgruppen Sund Fornuft og har bla. udgivet albummene Vers 1.0, EGO, DNA og senest Knust Kunst.

Varedeklaration

Jeg kender Per Vers i forvejen, da han var en af de medvirkende i dokumentarfilmen Tekstmager, som jeg instruerede i 2006. Tekstmager handler om 4 personer, der leger med ord som en del af deres arbejde. Christina Hesselholdt, Claus Skytte og Mick Øgendahl medvirker også i filmen. Den kan streames på Danish Dox

SM
Seriemagasinet nr. 304

Et af de sidste numre af SM

I episoden bladrer vi i Seriemagasinet nr. 304. Bladet udkom den 26. juli 1983, og det skulle vise sig at blive et af de sidste, da der samlet udkom 314 numre af SM.

Efter nr. 300 havde SM skiftet stil; formatet var nu større, så det mindede mere om et tegneseriealbum og historierne i bladet var for hovedpartens vedkommende ovre i den europæiske serietradition.

På forsiden af SM nr. 304 er billedrammen fra den hollandske serie Partnerne, der i bedste Modesty Blaise/Willie Garvin-stil opklarer forbrydelser, mens de spiller seksuelt op til hinanden. Desuden bliver den ultrafranske serie, Lucien, der på dansk hedder ‘Sjukkerne, introduceret på forsiden sammen med signaturserien Steve Roper.

Kerry Drakes far død
Kerry Drakes tegner død.

Kerry Drakes far død

De nye tider bliver indvarslet på side 3, da der i en nekrolog bliver taget afsked med Kerry Drakes skaber, Alfred Andriola, som døde i 1983, 71 år gammel.

Tegneserieeksperten Jakob Stegelmann har tidligere indskrevet Kerry Drake som en af verdens bedste tegneserier. I SM nr. 304 bliver serien rost for at indeholde “(…) en meget indgående beskrivelse af politiets møjsommelige og metodiske arbejde og de tekniske hjælpemidler, de har til rådighed.” En sort/hvid avisklassiker.

Sjukkerne
‘Sjukkerne.

Fra Lucien til Egon

Frank Margerins ‘Sjukkerne blegner imidlertid som sort/hvid serie i SM, og den havde også større succes i farvealbummene fra forlaget Interpresse, der udkom i 1983-1984.

På fransk er serien opkaldt efter hovedpersonen Lucien; en rocker med et blødt hjerte, franskbrød i håret og ikke mindst – en stor næse. På dansk fik han imidlertid det mere ordinære navn Egon. Hvor titlen ‘Sjukkerne kommer fra, ved jeg ikke. Måske er der nogle af lytterne/læserne, som kan hjælpe med at opklare det.

I episoden Ama’r halshug giver serien os anledning til at filosofere over fællesskabet i musikken og diversiteten i miljøet omkring 80’erne og 90’erne. 

Dig og mig

På scenen
På scenen med Schack.

Tegneserier og musik smelter også sammen for bandet Dieters Lieder. Jeg havde året forinden haft Johan Gerup, der var en del af bandet, som vikar på Øresundsvej Skole på Amager, og i 1983 bragede de så igennem lydmuren med kæmpehittet Dig og mig.

Nummeret er blevet brugt i utallige sammenhænge – måske kan du huske det fra DRs fremragende julekalender Tidsrejsen eller med Natasja, der indspillede sangen som titelnummer til en film, som ovenikøbet hed Dig og mig. Den var instrueret af Christian E. Christiansen og havde bla. en ung Pilou Asbæk på rollelisten.

Se for øvrigt det her klip med Natasja fra dokumentaren South Central Copenhagen, som var en stor inspiration for Per Vers back in the days.

Checkpoint Charlie
SM Mix om Dieters Lieder.

Tegneserierock

På Dieters Lieders debutalbum, Jeg ka’ lieder, er alle numrene illustreret som tegneserier af Jeppe Højholt. SM bringer i nr. 304 en smagsprøve på tekst og tegning i form af Checkpoint-Charlie´s sang, der slutter på den her måde:

Checkpoint Charlies sang

Der er alt for mange ting
du slet ikke tør
Du tænker for meget på
hvad andre men’sker gør
Det er sådan de vil ha’ dig
de store smarte mænd
– for så’ du så nem!

Tjek Dieters Lieders reunion i 2014 ud her.

I biffen med Barbano
I biffen med Barbano.

Efter E.T. kommer…
Dieters Lieders debutalbum bliver anmeldt af en ung Mik Schack under den faste rubrik På scenen med Schack, mens Nicolas Barbano skriver om film under overskriften I biffen med Barbano.

Bilderber
Partnerne og Bilderberg.

Barbano blev senere kendt som ekspert og producent inden for pornofilm, bla. for Zentropa. I SM nr. 304 skriver han om fortsættelser og foreslår, at fortsættelsen til Spielbergs E.T. måske kunne hedde T.O.

Navneforvekslinger er der også i den hollandske tegneserie Partnerne, hvor chefen fra Bilderberg, “ejeren af platformene”, leder læseren i retning af alle forældres økonomiske mareridt, Build A Bear.

Jeg slår dig ihjel, du

Fargo
Hvem fanden forstyrrer mig, når jeg laver flis?

Havde du forresten glemt flisscenen fra Fargo, som vi snakker om, da vi kommer ind på dansktopmusik? Det har du næppe, men her kan du genopleve klippet, der kunne være inspireret af danske Bjørn & Okay.

Partnerne
Vanvittigt (godt).

Hvis du har lyst til at høre flere af Per Vers’ dekonstruktioner af danske numre, er det bare om at suse ind på hans hjemmeside.

På Soundcloud under titlen Smugkiks har han også samlet en række af de danske sange, som ikke ligger på YouTube eller Spotify, men kun findes på vinyl, bla. Bjørn & Okays Jeg slår dig ihjel, du.

Medværten i den næste episode af Verden ifølge Seriemagasinet er filminstruktøren Ask Hasselbalch, der har instrueret Antboy-trilogien og Skammerens Datter II: Slangens gave.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.