Totalforbudt på Fyn

Her kan du se billeder af nogle af de emner, vi kommer ind på i episode 30.

AF TOM KAMPMAN

Medvært på episode 30 af Verden ifølge Seriemagasinet, Totalforbudt på Fyn, er filminstruktøren Ask Hasselbalch. Han debuterede med superheltetrilogien Antboy, som har modtaget flere priser, bla. Robert-prisen for Årets børne-og ungdomsfilm i 2014 og 2015 samt Årets Svend i 2014 og 2016.

Antboy-trilogien er solgt til mere end 80 lande. Ask Hasselbalch har senest instrueret Skammerens Datter II: Slangens gave.

Varedeklaration

Jeg har mødt Ask Hasselbach en gang tidligere; til Robert-festen i 2015, da jeg på det tidspunkt var bestyrelsesmedlem i Danmarks Film Akademi.

Jeg har set alle tre Antboy-film, fordi jeg var så heldig at blive inviteret til testvisning af de to første Antboy-film med min datter. Den tredje film i trilogien vandt jeg på DVD i en konkurrence på eb.dk. “I should be so lucky, lucky, lucky, lucky….”.

Seriemagasinet nr. 86.

Kys min hånd…

I episoden bladrer vi i Seriemagasinet nr. 86. Bladet udkom i 1971 og forsiden er en af de illustrationer, som spanske salgsagenter kom forbi og tilbød forlaget Interpresse.

Derfor er der også blevet skrevet en novelle til bladet, der passer til illustrationen. Den har godt nok ikke den samme titel, men handler om en rigmand, der bliver opsøgt af et spøgelse, hans makker, som han i sin tid har snydt for penge og slået ihjel.

Hovedhistorien i nummeret er selvfølgelig signaturserien Kerry Drake, og der er bla. også et afsnit af Bankhursts’ Barske Bold Børger i bladet.

Den unge Klaus fra Nærum

En provokation mod hippie-bevægelsen?

70’erne var tiden, hvor redaktør Uno Krüger ikke var bange for at smide et par politiske hints ind her og der. Det var sådan set ikke, fordi redaktør Krüger så sig selv som en del af hippie-bevægelsen; faktisk kunne han godt lide også at være i opposition til den fra tid til anden.

Derfor figurerer en 14-årig Klaus Riskær Pedersen på side 3 i det her nummer, for som skribenten Torben Hoyer skriver under signaturen T.H., “(…) hører han ikke til de unge, der står i demonstranternes eller provokatørernes rækker, men derfor er han langt fra tilfreds med alting. Det sjove ved ham er, at han opnår resultater på sin eget meget parlamentariske facon.”

GRU nr. 4
GRU nr. 4

Magasinet om gengangere og satantilbedere

Vi har i Verden ifølge Seriemagasinet tidligere snakket om bladet GRU. Det gør vi også i den her episode, og det kommer vi helt sikkert til igen i fremtiden.

SMs redaktør Uno Krüger var også redaktør af GRU, hvilket han prægede med sin ordekvilibrisme. Det resulterede bla. i den geniale fordanskning af Uncle Creepy, som kom til at hedde Fætter Maddike.

Ingen, der har læst GRU som barn, glemmer vel nogensinde Fætter Maddike som værten, der fører læseren ind i de uhyggelige og bloddryppende historier.

Udskud

Udskud
Udskud – en klassiker i GRU.

Et af de historier, jeg heller aldrig glemmer fra GRU-magasinet, er Udskud (Creeps).

Tegneserien er skrevet af Archie Goodwin, der har stået bag flere Agent X9-historier, og tegnet af fremragende John Severin og Wally Wood.

Historien handler om Lester, der udenfor sin mors trygge vægge, ser udskud alle vegne og beslutter sig for at rydde op i moradset.

Du kan se hele historien her.

Jennifer i GRU.
Jenifer af Bruce Jones og Berni Wrightson.

Verdens mest uhyggelige tegneserie

En anden af de tegneserier, som har gjort stort indtryk på mig og mange andre GRU-læsere, er historien om Jennifer. Mange læsere synes, at det er verdens mest uhyggelige tegneserie.

Den handler om en mand, der redder en ung pige fra at blive slået ihjel med en økse. Hun har et ufatteligt deformt ansigt, mens kroppen er gudesmuk. Historien er skabt af mestrene Bruce Jones og Berni Wrightson.

Argentos Jenifer.
Dario Argentos udgave af Jenifer.

Der er også lavet en tv-version af den italienske gyserinstruktør Dario Argento i serien The Masters of Horror. Den rammer ikke tegneseriens niveau, men første gang Jenifer viser sig i filmen, er det dog rimeligt overbevisende.

Du kan læse mere om tegneserien her.

Crazy Posters
Det’ crazy, det her.

The Best of Scandinavia
Hvis du har lyttet til episoden, vil du allerede nu have hørt en række vittigheder fra SM, som var under bæltestedet. I dag ville de nok have ført til politianmeldelser, hvis de var blevet trykt i et “ungdomsblad”.

På bagsiden finder vi et lige så mærkværdigt fænomen, hvor Green Star Posters, som lå samme sted som forlaget Interpresse (og derfor formentlig var Interpresse), sælger en række Crazy Posters, som firmaet selv betegner som at være The Best of Scandinavia.

Vi lader billederne tale for sig selv.

Reptilicus-remake

I episoden afslører Ask Hasselbalch, at han har arbejdet på at lave et remake af Reptilicus. Reptilicus er navnet på to film. Den danske Reptilicus fra 1961 instrueret af Poul Bang og den amerikanske fra året efter instrueret af Sidney Pink.

Den er blevet kaldt en af de værste monsterfilm nogensinde, hvilket efter min mening ikke er helt retfærdigt.

Reptilicus-poster.
Filmplakat for Reptilicus.

De to film er også mange år fejlagtigt blevet opfattet som én film med to forskellige lydspor.

Men en artikel i det amerikanske tidsskrift Video Watchdog slår fast, at selvom de er optaget sideløbende (som en dansk-amerikansk co-produktion), er der tale om to separate film.

Den danske version er på dansk, den amerikanske version er indspillet på engelsk; i den danske version kan Reptilicus flyve, og i den amerikanske version spyr monstret grønt slim.

Reptilicus nr. 1
Reptilicus nr. 1.

Hvad der også er vigtigt at føje til Reptilicus’ historie er, at der rent faktisk blev lavet en tegneserie over Reptilicus-filmen, som udkom i to hæfter i 1961 på forlaget Charlton.

Da rettighederne udløb, lavede forlaget en smule om på monstrets udseende og ændrede navnet til Reptisaurus.

Under titlen Reptisaurus the Terrible  udgav forlaget Charlton yderligere seks numre, indtil det lukkede i 1962.

Der kom dog også et one-shot, Reptisaurus Special Edition, i 1963. Hvis du vil have fingre i de hæfter, kan du finde dem ude på nettet.

Same, same, but…

Den flyvende mand

Will Eisners gavlmaleri på Chr.havm.
Will Eisners gavlmaleri på Chr.havn.

Den altid velklædte Ask Hasselbalch kommer i episoden ind på sin fascination af Will Eisner, og vi snakker om det gavlmaleri, som er lavet ud fra en Eisner-tegneserie på Christianshavn ved København.

Det er Københavns Kommunes Gavlkomité, der satte gang i et samarbejde med Will Eisner, og maleriet stod klar i 1995.

Det er inspireret af Will Eisner-tegneserien Himmelflugt fra 1948 om Gerhard Schnobbel, der har den sjældne evne, at han kan flyve.

Du kan læse mere om Will Eisners gavlmaleri på Christianshavn her.

Næste medvært i Verden ifølge Seriemagasinet er tegneren Peter Madsen, der står bag Valhalla, som har 40-års jubilæum og er forlæg for en live action film af Fenar Ahmad.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.