Det flyvende menneske

The Spirits skaber, Will Eisner, har sat et permanent aftryk i Danmark.

AF TOM KAMPMAN

Skaberen af The Spirit, Will Eisner, besøgte Danmark flere gange, bl.a. i forbindelse med tegneserieforedrag og når hans originaltegninger var en del af den årlige Corner-udstilling på Charlottenborg i København.

I den forbindelse greb Københavns Kommune i 1995 muligheden for at få et permanent aftryk af Eisners fortællekunst. Kommunens gavlkomité tog nemlig initiativ til et gavlmaleri på Christianshavn bygget på The Spirit-historien Himmelflugt.

Det flyvende menneske på Christianshavn
Gavlmaleriet Det flyvende menneske på Christianshavn.

Historien blev herhjemme trykt i Comics nr. 8 fra 1975; samme år The Spirit debuterede i Seriemagasinet nr. 187. Den blev oprindeligt skabt som avistegneserie i 1948 med originaltitlen The Story of Gerhard Shnobble.

Jeg kan flyve, jeg kan flyve…

Himmelflugt handler om Gerhard Schnobbel, der har den sjældne evne, at han kan flyve. Som 8-årig falder han ned fra et tag og i stedet for at ende som en pandekage på jorden, breder han armene ud og til sin store overraskelse svæver han.

Himmelflugt fra 1948.
Den oprindelige udgave fra 1948.

Hans forældre er dog ikke begejstrede for den opdagelse. De modarbejder med stor energi alle tendenser til tilbagefald, og Gerhard “udvikler sig til en mand, som mænd er flest: dødsenskedsommelige.”

Han lever et helt almindeligt liv, er ansat i den samme bank i 35 år og bliver da også forfremmet til chefnattevagt. Samme dag som forfremmelsen foregår der imidlertid et røveri i banken om natten. Gerhard bliver overmandet og låst inde i boksrummet.

Dagen efter bliver han fyret. Mens Gerhard går hjem gennem byen, kommer han i tanke om sit særlige talent og beslutter at flyve sig til ære og berømmelse.

Ender som engel

Himmelflugt af Will Eisner.
Will Eisner bruger tekstrammerne til at visualisere det frie fald.

Gerhard Schnobbel tager elevatoren op til taget på en skyskraber. Her er bankrøverne fra nattens bankkup i færd med at flygte i en helikopter og The Spirit er lige i hælene på dem.

Det skænker Gerhard imidlertid ikke en tanke. Han tænker kun på at springe ud fra taget, så han kan vise alle, at han kan flyve.

Imens kæmper The Spirit med at forhindre røverne i at tage afsted med helikopteren. En af dem ser sit snit til at skyde ham. Men det bliver en forbier, og i stedet rammer røveren Gerhard Schnobbel, der dermed aldrig får chancen for at vise sin særlige evne.

Han rammes nemlig i flugten og falder til jorden som en sten. Da ingen har bemærket hans manøvrer i luften, omtaler aviserne ham som en tilfældig forbipasserende, der blev ramt af skæbnen.

Du kan høre mere om The Spirit og Will Eisner i Verden ifølge Seriemagasinet ep. 37, hvor Peter Hartung er medvært.

Forlaget Bogfabrikken udgav i 1996 albummet Det flyvende menneske om tilblivelsen af gavlmaleriet på Christianshavn. Det indeholder også historien Himmelflugt.

Indlæg

  1. Can I simply say what a relief to uncover somebody that truly understands what they are discussing over the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly have the gift.

    Anonym

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.