Vampyren af John William Polidori

Det var en mørk og stormfuld nat

Den aristokratiske vampyr har 200-års jubilæum i år og blev skabt samme nat som et andet epokegørende værk.

AF TOM KAMPMAN

De fleste forbinder den aristokratiske vampyr med Bram Stokers roman om Dracula, der udkom i 1897 og som var forlægget for tegneserierne i Seriemagasinet Solo nr. 4.

Men faktisk kom denne vampyrtype til verden godt 80 år tidligere – samme nat som et andet litterært mesterværk.

John William Polidori.
John William Polidori.

Det skete i Villa Diodati ved Geneve-søen i 1816, hvor digteren Lord Byron havde slået sig ned sammen med Percy Shelley, Mary Wollstonecraft (senere Shelley) og Byrons personlige læge John William Polidori. 

Lord Byron er nærmest at sammenligne med en rockstjerne på det tidspunkt. Han har lejet villaen for et halvt år, fordi han er blevet nødt til at flygte fra England på grund af flere skandaler.

Lord Byron er blevet separeret fra sin kone, han har haft en affære med sin halvsøster og skylder desuden en masse penge væk.

Flygtet fra England

Percy Shelley har også måttet flygte fra de britiske øer, fordi han et par år tidligere har forladt sin gravide kone for at stikke af med den 16-årige Mary Wollstonecraft.

Der er et voldsomt uvejr ved Geneve-søen på grund af et vulkanudbrud i Indonesien, som tvinger det lille selskab til at holde sig indenfor.

Marys Wollstonecrafts halvsøster, Claire, dukker også op i villaen. Hende har Byron haft en affære med i London og gjort gravid. Percy Shelley er for øvrigt også temmelig vild med Claire, mens John Polidori er lidt besat af Mary.

Fantasmagoriana.
Tysk horror på fransk.

Så der er gang i den. De må holde sig indenfor på grund af uvejret, og i en ordentlig døs af rødvin og opium læser de historier fra Fantasmagoriana højt op for hinanden; en antologi med otte tyske spøgelseshistorier, der er blevet oversat til fransk.

Sex, stoffer og spøgelser

Lord Byron foreslår, at de hver især skriver en spøgelseshistorie, mens de alligevel må holde sig inden døre. Og det er faktisk to debutanter, der skaber de mest interessante værker, mens de opholder sig i Villa Diodati.

Mary Wollstonecraft, der bliver kendt som Mary Shelly, skriver historien om Frankenstein. Det andet bemærkelsesværdige værk bliver skabt af Byrons læge.

John William Polidori er egentlig taget med i villaen, fordi han har fået 500 pund af Byrons udgiver, John Murray, for at skrive en dagbog om Byrons udskejelser, mens de er der.

Vampyren som tegneserie
The Vampyre som tegneserie.

Den første aristokratiske vampyr

Polidori tager umiddelbart førsteprisen i villaen, for han er nemlig hurtigst til at komme op med en fortælling. Hans historie handler om en vampyr.

Det er meget originalt, for godt nok har historier om vampyrer eksisteret længe i Østeuropa som vandrehistorier og folkeminder. Men Polidoris fortælling, The Vampyre, er den første vampyrhistorie nogensinde på engelsk.

Lige så originalt er det, at John Polidori gør sin vampyr til en adelsmand, som finder sine ofre blandt aristokratiet. 

Den 88 sider lange fortælling bliver også en sensation, da den bliver udgivet i London tre år senere. Og den er helt klart et forbillede for Bram Stoker, der mere end 80 år senere får udgivet sin historie om Dracula.

Polidoris novelle, Vampyren, er en del af antologien Draculas gæst, der blev udgivet af Rosenkilde & Bahnhof i 2013.

Her nedenunder kan du høre et interview om vampyrmyten med Rikke Schubart, filmforsker og forfatter. Hun står bla. bag romanerne Bid og Mørke.

Indlæg

 1. Im more than happy to discover this web site. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved as a favorite to look at new stuff in your site.

  Anonym
 2. Can I simply say what a relief to uncover somebody that truly understands what they are discussing over the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly have the gift.

  Anonym
 3. I have to thank you for the efforts youve put in writing this blog. Im hoping to check out the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

  Anonym
 4. I’m not sure where you are getting your information, but great topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

  Enid Durham

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.